top of page
Zoeken
  • Bert

Warme week vol Aza (deel 1)

Bijgewerkt op: 30 dec. 2020

Tijdens deze laatste schoolweek waren er een paar deugddoende momenten die uitdrukkelijk om Aza draaiden. Zo waren wij op dinsdag te gast op de academie van Wemmel. De mensen van de muziekschool hebben altijd intens met ons meegeleefd. Kort na het overlijden van Aza, stelden ze voor om een portret van Aza in het gebouw op te hangen, zodat iedereen die er langs komt herinnerd wordt aan haar. Dat vonden wij een hartverwarmend idee.

Dinsdagavond hebben we de foto van Aza overhandigd. Aza’s leerkrachten, die ze zo graag had, waren er, net als flink wat kinderen die bij Aza in de klas zaten. We vertelden hoe Aza in het spoor van Nina en Roman de weg vond naar de academie. Ze danste met hart en ziel, ontwikkelde haar eigen stijl; ze werd een gracieuze ballerina met street dance moves en stoere tattoos. Pianospelen nam Aza heel serieus, ze leerde liedjes in een mum van tijd uit het hoofd en probeerde kinderliedjes zelf op de piano na te spelen. Maar in de les kreeg ze meer dan eens de slappe lach. Haar samen met de juf te zien genieten achter het klavier, daar werd je op slag vrolijk van. Aza was gulzig op de academie, ze wilde overal van proeven: ballet, piano, notenleer, samenzang en woord. Zelfs toen ze ziek werd, wou ze dat allemaal blijven doen. Die gretigheid typeert haar. Pas toen ze in augustus 2017 – na de eerste bloeding in de tumor – in een rolstoel belandde, vond ze het oké om het dansen te laten. Ze zei op luchtige toon, met haar eeuwig rollende ‘r’:

“Ballet in een rolstoel, dat zou een beetje raar zijn, hé papa?”

We overhandigden de foto. We vertelden verhalen. We bekeken de Azafilm en de kinderen zongen enkele van Aza’s lievelingsliedjes. Het was erg fijn. Nina en Roman lazen samen een tekst voor die opa Ludo schreef en die Aza knap in woorden weet te vangen.

Aza Een kleine actrice Met hopen talent En een heel groot hart. Strijdlustig in haar kwetsbaarheid Aanhankelijk in haar weerloosheid Grappig in haar uitbundigheid Spits in haar taalvaardigheid Aanstekelijk in haar nieuwsgierigheid Trots in haar onafhankelijkheid Blijmoedig in haar broosheid Groots in haar kinderlijkheid En altijd weer opgewekt Met een doorzettingsvermogen en Een innerlijke kracht Die ons nederig maakt. opa ludo & oma rita Herent, 8 december 2018

Dank je, lieve kleine en grote mensen van de academie van Wemmel.


124 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page